Anak - Anakku Eczema

Salam...
Nekad nak research pasal eczema ni..also produk2 yg bersesuaian 
Coz semalam aku x boleh tido...Arif jaga tido byk x sambil merengek2 gatal kat area dada n leher..
Kakak Awatif pun sama naik asyik gatal..

Ya..mmg dari lahir..kedua2 anak - anakku mmg ada ezcema..tp kalau ikut pakar bukan ezcema yg kronik

Beberapa pakar kami pernah refer..

1) Datuk Dr Zulkifli Ismail- KPJ Selangor - Pakar Pediatrik
2) Dr Noh  - Pakar Kulit Dr Noh - Jalan TAR
3) Dr Ranjit - Pakar Kulit - Puchong

Kakak Awatif la yg plg kesian sebab ezcema nya selalu jugak menyebabkan berlakunya beberapa infection yang teruk disebabkan suka sgt garu..habis kulit anak daraku..seluruh badan dr kepala sampai ke kaki

yang adik pulak hanya kawasan lipatan dan dada..garu sampai luka kalau kuku x kerat..but aku akan kerat at least seminggu sekali..tupon kekadang seminggu dua x aku kerat..cepat sungguh kukunya pjg

Dah mcm2 produk utk eczema kami dah guna..beriban - riban juga fulus dh keluar..hehehe..tp masih jugak sama..

Now maintain degan krim antibiotik Gentamicin Cream (If ade infection), Vizomet Cream (Gatal yang teruk tp x infection), Vaselin Cream (Yg oily)

Tapi baru harini aku tahu yg vizomet tu ade steroid...
Steroid ni klu guna secara moderate tidak membahayakan..tp ade doktor pernah terangkan pdku n husband kesan daripda ubat ni boleh masuk ke kulit and also ke darah..ade gak la effectnya..so nampaknya harusla aku stop VIZOMET..Tapi Gentamicin cream xde steroid setelah aku dh confirm dengan doktor...Gentamicin Cream adalah Antibiotik Cream.

Aku diperkanalkan cream Vizomet dan Gentamicin semasa dlm pantang anak ke-2 di kampung..Awatif naik infection pulak time dlm pantang tu..jenuh..pergi ke satu klinik di kampung ni.diberikan dua krim nih..mmg ok sgt and sesuai dgn Awatif..




Macam - macam sabun mandi kami dh try dan ade jugak yg disuggestkan oleh pakar..
Tapi bila musim kemarau nih menjadi2 pulak ezcema dua org budak tecik nih..esp time berpeluh


Bawah ni adalah sabun Aquadermis..Ia adalah dlm bentuk cecair..Price from RM 18-24..ikut farmasi..memang sesuai dengan anak - anak ku

 






Sekarang tengah survey dua krim...
satu dr shaklee..and satu lg dr cetaphil..
untuk cetaphil nih mmg price nya agak mahal..
yang krim shaklee nih x sure pulak berapa..Tapi bila google harga ade jumpa la..quite ok la harganya..
boleh la tanya kakakku or kawan2 yang jd pengedar shaklee ;)



p/s: harus stop krim vizomet..sob sob

2 comments:

Ilyani said...

assalam, anak sy pun ade eczema...sy guna produk Moogoo untuk luaran...n pergi klinik homoepathy utk dalaman...

KhaiZa said...

now cream herbal blend shaklee out of stock.. tp kalau nak try boleh bg sample.. ada balance guna untuk alisha aritu..

bagi yang nak dapatkan produk shaklee, boleh wassup saya ea.. 019-4296954

TQ