CRISS VS PTPTN


Bermula August 2013, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan kerjasama Bank Negara bagi menyenaraikan peminjam-peminjam yang gagal membuat pembayaran balik.

Dengan ini, mereka-mereka yang terbabit bakal berhadapan dengan situasi sukar sekiranya ingin berurusan dengan Institusi kewangan atau bank untuk permohonan pinjaman, kad kredit, sewa beli dan sebagainya. Institusi kewangan atau bank akan menilai dan menganalisis setiap pinjaman, baki pinjaman, rekod bayaran balik serta bilangan bulan tertunggak yang terlibat. Ini akan mempengaruhi kelulusan permohonan atau jumlah pinjaman.Bermula August 2013, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan kerjasama Bank Negara bagi menyenaraikan peminjam-peminjam yang gagal membuat pembayaran balik.

Dengan ini, mereka-mereka yang terbabit bakal berhadapan dengan situasi sukar sekiranya ingin berurusan dengan Institusi kewangan atau bank untuk permohonan pinjaman, kad kredit, sewa beli dan sebagainya. Institusi kewangan atau bank akan menilai dan menganalisis setiap pinjaman, baki pinjaman, rekod bayaran balik serta bilangan bulan tertunggak yang terlibat. Ini akan mempengaruhi kelulusan permohonan atau jumlah pinjaman.

p/s: So sapa-sapa yang masih belum membuat pembayaran, make sure you all settlekan apa yang patut. Harap-harap ianya tak akan sampai ke tahap bankruptcy. - See more at: http://myblogsantai.blogspot.com/2013/08/awas-criss-untuk-peminjam-ptptn.html#sthash.yVSHiVRD.dpuf

CRISS Untuk Peminjam PTPTN
CRISS Untuk Peminjam PTPTN

No comments: