Taken by my new luvly camera..kekekekeke |
Rendam ayam @ Rendang ayam?
Rendang ayam ni try buat weekend baru2 nih..walaupun tengah ada masalah sakit perut yg kritikal try buat jugak..dgn bantuan mr hubby yg telah mencuci ayam+mengerat2 ayam sampai jd kecik..time nih awatif sangat behave herself..good cayang..pasni mama leh masak2 lagi kan..
Resipi ibuku : Untuk ayam separuh
Bahan A:-
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
- RM 1 santan
- 1 bungkus kerisik
- 2 helai daun kunyit
- 2 keping asam gelugor
- Gula Melaka/Gula putih secukup rasa
- Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 8 tangkai cili kering
Cara Memasak:-
- Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
- Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
- Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Masukkan santan. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
- Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
1 comment:
sedapnya..rindu mskkan knora:-)
Post a Comment