PROSEDUR MEMBUAT KAD AKUAN NIKAH

Now nak story pasal Kad Nikah..dah nikah nih..so teringin lak nk buat kad nikah..


Prosedur nih saya ambil dari website Jabatan Agama Islam pulau Pinang..lain - lain negeri rasenya lbh kurang sama..maybe ade sedikit lain..




Saya belum buat..tunggu hubby balik dulu after 2nd honeymoon nnti..cuti panjang lagik..


jom ramai - rami gi buat kad nikah..



PEMOHON HENDAKLAH



1)Menyediakan gambar berukuran kad pengenalan sebanyak 1 keping setiap seorang. (Perempuan mesti bertudung)



2)Surat Perakuan Nikah ( asal dan 1 salinan ).
Bagi pemohon yang tinggal / bekerja di luar negeri Pulau Pinang maka salinan tersebut boleh dihantar kepada pemohon melalui pos dan pemohon hendaklah menyediakan sampul surat pos ekspres semasa mengisi borang permohonan.



3)Membuat bayaran sebanyak RM13.50 sekeping bagi setiap Kad Akuan Nikah





TUNTUTAN AKUAN KAD NIKAH


1)Pemohon boleh datang ke Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang untuk menuntut Kad Akuan Nikah selepas tempoh 2 minggu dari tarikh permohonan.
Sekiranya pemohon tinggal / bekerja di luar negeri Pulau Pinang maka Kad Akuan Nikah tersebut boleh dihantar kepada pemohon melalui pos dan pemohon hendaklah menyediakan sampul surat pos ekspres semasa mengisi borang permohonan.




**Sijil nikah saya dah ambil di Pejabat Agama..tp typing error utk nama pengantin perempuan..sadisnya..bila suruh buat correction diorg juz correct guna pen hitam jerk..mayb di sijil tu ade nombor siri..that's why diorg tak generate lain..(keja mesti ikut prosedur kut)...tp saya n hubby akan ke sana lagi utk check..kalau boleh nak yg baru..sijil tu nk simpan sampai ke bila- bila kan..bukan nk guna sekejap..

7 comments:

lilieyz said...

kelantan besh..takpayah mohon sebab kelantan akan automatik dapat..kaler ijau lagik..

Afira said...

besh nyer org kelate..dpt terus..kt sini kena apply..adoila...

tp dgr cita kad tu besar ckit..takmuat letak dalam wallet..huk huk

astika said...

wei p buat kad laa di pejabat agama Penang dekat pejabat Pos (Feri) au but kat situ... kecik ja mcm IC senag nk usung... yang typing error tu mana leh pebetul ngan pen kalo aku jadi hang aku sound jaa.. x kia mcm mana pun kena buat lain depa yg cuai bukan salah hang pun... takut t x sah sbb x sama ngan IC hang t buta2 ja kena tangkap khalwat kikikiki....

fikaryna said...

hai..perak pun kena apply..tp org pejabat agama cakap kalau x apply pun x apa.hik2..ryna blm apply lagi..tggu en. fika balik kursus dulu..huhu..

lilieyz said...

loh..besau2 apa guna buat..org buat kad sbb nak bubuh dlm purse..yg kiorg punye saiz mcm kad baise r..ic..ade gambar lagik..wee..pastikan itu gambar yg paling cute..nak guna lama tuh..

EyeDa said...

Fuyoo..2nd honeymoon woo. Ni la untungnye pasangan pegawai kerajaan smpi 2 kali honeymoon.(cm xde kene mengena ngan entry jek komen saye)

Bon voyage to Afira...
P/S: Ole2 utk aida 1 pls! =D

Afira said...

fikaryna : Akhirnya kitaorg tidak berkesempatan nk buat kad nikah even cuti pjg baru2 ni..nmpk gayanya kena mml pos saja..he3

astika: oo kacik ka..klu cmtu muat la kad

lilieyz : ha ah..mmg mencari gambau2 yg plg cun

Eyeda : he3..ole2? ade ade...