Part 2 - Vacation to Terengganu, Cherating n Bukit Tinggi 24-27 Jan 2009

salam..gud afternoon..

Now kak, n dua org anak sedaraku sedang tido..so i take this chance to update my blog..the story about my family vacation (act kitaorg plan dr cristmas lg)------sambil melayan awan dania..Lakonan Nasha Aziz..alamak dah habis cerita awan dania..cerita rempit plak..cis..tak suka..
Ok..nak start dr mana yer??


___Friday 23rd Jan 2009___

Kul 5.15 pm trus cabut dr opis (wpon time tu tgh ade mood nak testing sistem)
Aku dah tak kira..pecut sehingga 125++ km utk sampai ke Damansara..nk jumpa family tercinta..sampai jer dah penuh rumah...parents+family abg+epon(adik) dah sampai dulu dr aku..alhamdulillah..sume selamat sampai..terus p kat swimming pool..coz semua tak sabaq nk mandi..aku tgk jerk..anak - anak buah la yg mandi sakan..
Malam kitaorg santai ja kat umah..coz ayah plan 5 pg nk bertolak dah..tp semua pakat tido lambat..tgk tv..boleh ker btolak kul 5 am? kita tunggguuuu dan lihat..hik hik..






__Saturday 24th Jan 2009__

Dalam kul 7 baru bertolak dr KL ke arah Pantai Timur....maklumla, bila dh rmi ni jdla jam melayu..We took almost 8 hours for the journey..sampai KT dlm 3.30 pm setelah beberapa kali berhenti dlm perjalanan..Sometimes I feel boring..coz lama sangat..nasib baik bila dah masuk jalan ke cherating nampak perkampungan nelayan, hilang sikit boring..journey dari Cherating-> KT best sangat coz mcm mcm daerah yg kami lalu..cuma time b4 masuk cherating jer jln highway hanya view hutan belantara..1st time aku meronda di highway Pantai Timur n Karak..Sebelum ni ayah aku kata kitaorg penah pegi time kami kecik2...lalu jln lama (jalan biasa-xder highway pantai timur lg) mana la aku ingat..yg best highway Pantai Timur ni ada kabus sepanjang jalan..coz masih pagi lagi..berbeza dgn Highway Utara Selatan yang selalu aku guna utk blk kg..travelling..dr dulu lagi....penang->KL..Penang->Melaka..yg sgt happening..jalan yg bz bee..

Dapat lalu Terowong area2 Genting Sempah





Jauh lg nk sampai KT - 260 km



Di Rantau Abang kitaorg sempat berpicnic..kitaorg tau serbu jer kawasan kg kat area situ..mkn2..dgn susana angin + ombak yg besar di tepi pantai..org kata pantai di area Pantai Timur x elok mandi..ombak besar..n angin kuat..Maklumla Laut Cina Selatan kan takder pulau..So tiupan angin direct ke tepi pantai..dah byk kes lemas di Pantai Timur ni..mmg kitaorg tak mandi lgsung..

Gambar background - Pantai Rantau Abang



Di kawasan mana aku tak sure..nampak gerai lemang sepanjang jalan..group keta aku singgah jap..family kak + Family abg dah jauh ke depan..aku mintak singgah coz nak mkn lemang..teringin mkn lemang..byk gerai..tapi time tu semua br nak bakar lemang..nasib baik ada satu gerai dah siap bakar..ada jugak rezeki aku. Rm 10 = 4 batang..kecil kecil jer..sedap..kiatorg mkn bila dah sampai hotel..parang tak bw..apa lagi..ketuk atas lantai lerrr..hihihi..
Ok to be continued..kakak aku dah bangun ngn anak2 dia..dia plak nk update blog..ngeh ngeh...





Then teruskan lagi our journey..sampai la di daerah Kerteh..Kawasan carigali minyak terbesar di Malaysia..Jauh lg nih nk smpi KT..mmg besar la kawasan proses minyak tu..jalan kat ctu pun elok dan lurus..






Lbh kureng kul 4 kitaorg sampai di hotel kitaorg akan menginap utk 3 hari 2 mlm..walaupun hotel nyer biasa..tp best coz betul2 tgh town..lg pon byk hotel fully booked time CNY nih..sampai jer di bilik kitaorg take a rest..buat apa yg ptt..kul 6 semua keluar jalan kaki ke Pasar Payang.. tapi sayang dah nk tutp..tak sempat beli apa pon..tp mmg aku xtau nk beli apa..my sis yg nak shopping..pastu lepak plk kat bazaar warisan..cantek kawasan tu...the blk ke bilik..coz maghrib..after maghrib kitaorg try tgk kain baju kat KAMDAR..ayah yg nak p tgk sangat..sebelah hotel jerk..hihihi..then kitaorg p mkn seafood kat area Pantai Batu Burok..pastu blk..zzzzzzzzzzzzz
















Ok to be continued..on Part 3..2nd day for our vacation..


4 comments:

ch0ch01ic said...

kak nora,kwsan kerteh 2 kalo lalu malam sgt lawa.dgn lampu + api2 nya.
umi lalu waktu malam mmg kagum.cm xpenah tgk lampu je.huhu..

Afira said...

ala ummi..kitaorg x lalu mlm..lalu time siang..so nmpk api mcm biaa jerk..tp rasa mcm nk p lagi jerk..

fadeeya said...

wah bestnyer jln2 ngan family:-)

Afira said...

mmg best la jalan2 ngn family..ngn kawan2 pon best gak..hik hik..